Project: Re-designing Client’s Websites. Responsive to changes.

The internet has been evolving at an exponential pace. So does the mediums. New forms of mediums has been introduced to the market such as smartphones and tablets that comes in all sort of sizes. And the market still maintain the standard desktop and laptop. However, the most critical aspect on designing a website is whether it is responsive to the size of the screens.

Continue reading Project: Re-designing Client’s Websites. Responsive to changes.

Idea: Block D Student Center, Bestari Business Center dan Pondok Bestari

Kolej Kediaman Keempat mempunyai banyak ruang yang masih belum dimanfaatkan sepenuhnya atau kurang sesuai dari segi penggunaannya. Antara lokasi yang dikenalpasti adalah Lobi Blok D, Bilik Gerakan Blok D dan tapak mesin basuh Blok D.

Continue reading Idea: Block D Student Center, Bestari Business Center dan Pondok Bestari

Tutorial: Pengisian Markah Kuiz Tutorial Melalui Google Drive
Mesyuarat Matematik, Jumaat 22/1/2016, 11 pagi telah bersetuju untuk menggunakan Google Drive sebagai alternatif kepada pengajar tutorial (pensyarah, guru & part-timers) untuk mengisi markah kuiz tutorial pada masa yang sama masih mengekalkan kaedah lama pengisian iaitu mengisi di komputer yg telah ditetapkan di makmal BK2.

Continue reading Tutorial: Pengisian Markah Kuiz Tutorial Melalui Google Drive

Tutorial: Membuat Analisa dari Hasil Kaji Selidik Menggunakan Excel
Menjadi satu kewajipan bagi sesebuah Kolej Kediaman menjalankan kaji selidik bagi menilai kepuasa pelanggannya iaitu pelajar-pelajar yang menghuni kolej kediaman tersebut. Menjalankan kaji selidik bagi 600 pelajar yang melibatkan lebih 30 soalan sememangnya mencabar. Anaslisa perlu dilakukan dari pelbagai sudut iaitu jantina, jenis program, tahun belajar, aras penghuni dan setiap soalan perlu dianalisi secara terperinci.

Continue reading Tutorial: Membuat Analisa dari Hasil Kaji Selidik Menggunakan Excel

Projek: Bilik Kuantitatif Matematik PASUM

Pada mesyuarat bahagian matematik bertarikh 9/12/2015, Rabu, mesyuarat telah bersetuju untuk melantik saya sebagai pengurus Bilik Kuantitatif Matematik di Aras 2 Kompleks PASUM. Bilik tersebut telah diberikan kepada bahagian matematik bagi tujuan penyelidikan, perbincangan dan sebagainya.

Continue reading Projek: Bilik Kuantitatif Matematik PASUM

Buku: Tarbiah Sentap

tarbiah-sentap
Kredit gambar: bukuonline2u.com

Saya telah membeli buku Tarbiah Sentap ini pada hari Sabtu 26/12/2015, 6 petang, di jualan terbuka MPH di KLIA2. Pada ketika saya membeli buku ini, saya merasa amat reda dengan setiap ketentuan Allah SWT. Ini kerana pada pagi tersebut, saya sekeluarga telah terlepas penerbangan ke Lombok, Indonesia. Ada kalanya kita telah membuat persiapan terbaik, tetapi jika telah ditakdirkan, maka tiada siapa mampu mengubahnya. Saya tertinggal beg yang mengandungi passport. Dan selanjutnya menjadi sejarah sebagai iktibar di masa hadapan.

Continue reading Buku: Tarbiah Sentap